Читај ми!

Мирјана Боба Стојадиновић

Мирјана Боба Стојадиновић „Луталаштво", Галерија Коларчеве задужбине

Настављајући истраживања односа наративног и визуелног уметница Мирјана Боба Стојадиновић се представила новима циклусом радова у Галерији Коларчеве задужбине. Изложба „Луталаштво" је амбијантална целина која обједињује фотографије, текстове и звукове посвећене путовању, фокусирајући превозна средства - брод, воз, аутомобил, аутобус, авион - као инфраструктуру остварења многобројних и физичких и менталних процеса и сензација.

Размишљања, психолошка значења и лични доживљаји исказани су кроз ауторкине фотографије и звукове с путовања, као и текстове настале током 2020. године који садрже субјективни наратив догађаја или чешће анти-догађаја са путовања.

Транспорт је механизам који је омогућио готово све што данас чини савремену цивилизацију, од тешке индустрије до туризма, преко миграција, трговине и култивисања. Он омогућује процес физичког измештања и удаљавања од познатог, односно улажења у непознато, као духовног изазова за преиспитивање сопства. Управо ту страну путовања Мирјана Боба Стојадиновић истражује у поставци „Луталаштво", бавећи се субјективношћу доживљаја путовања.

Циклус је замишљен и остварен 2020. године, у доба пандемије, али га не би требало схватити као вид уметничког ексапизма од катастрофичне реалности, већ „као убежиште за потенцијал људскости који у себи носимо", како је то навела сама ауторка.

Гошћа емисије биће Мирјана Боба Стојадиновић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво