Читај ми!

Аутобиографско дело

Док је компоновао Прву симфонију, Густав Малер је упоредо радио и на свом првом циклусу песама.

То је обимом невелик, али по значају изузетни циклус под насловом „Песме младића луталице", који ће испунити вечерашњу емисију Висине. Уредница је Горица Пилиповић.

То је уједно Малерово прво потпуно зрело дело и један од првих циклуса за глас и оркестар уопште, циклуса који ће он довести до врхунца. Јер, за разлику од неких претходника - Берлиоза са циклусом „Летње ноћи" или Вагнера са „Песмама Матилде Везендонк", на пример - Малер је од самог почетка пратњу наменио оркестру. Значајно је и то да је он истовремено и песник, дакле, аутор стихова, иако су они инспирисани немачком народном поезијом из збирке „Дечаков чудесни рог". Тематика је типично романтичарска: главни јунак, младић, лута пољима, несрећан што је његову драгу преотео супарник. Као и у другим Малеровим остварењима, и овде има аутобиографских елемената, те неки аналитичари сматрају да је 23-годишњи композитор лично искусио несрећну љубав и излио своја осећања у поезију. Кроз четири песме изражавају се четири стања духовне борбе у тренуцима неспокојства и душевног пораза.Творац немачког лида, Франц Шуберт, са својим циклусом „Лепа млинарица", овде је прави Малеров претходник, нису то ни Берлиоз ни Вагнер.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво