Читај ми!

Миљурко Вукадиновић - In memoriam

Емисију Контрапункт посвећујемо Миљурку Вукадиновићу, песнику, есејисти, преводиоцу и тумачу српске књижевности, бившем секретару Удружења књижевника Србије и главном уреднику и водитељу чувене Трибине УКС у Француској 7 који је преминуо 11. јануара у Београду.

Вукадиновић је рођен 1953. године у топличком селу Горње Сварче код Блаца. Радио је као лектор за славистику и српски језик на Универзитету у Букурешту. Био је један од оснивача Књижевне омладине Србије. Уређивао је различите књижевне листове и часописе, био уредник бројних књига, водио је бројне трибине и књижевне вечери Удружења књижевника Србије. Објавио је преко 90 књига поезије, прозе, романа, студија, антологија, превода... Писао је на српском и румунском језику. Превођен је на 16 језика и заступљен у најзначајнијим антологијама српске поезије у земљи и иностранству. У књижевност је ушао 1977. збирком стихова „Слободно Средоземље". Написао је преко 20 збирки поезије од којих су најзначајније: „Пољски радови", „Водена република", „Чини и кучине", „Своје воде господар", „Вевчаница", „Еп о Шљивамешу", „Шкр Gut". Добитник је преко 30 књижевних награда. Од домаћих награда издвајају се: „Раде Драинац", „Златна струна", „Златни беочуг", „Печат вароши Сремско-карловачке", „Ђурин шешир"... Од међународних: „Никита Станеску", медаља „Еминеску". Био је члан Удружења књижевника Србије, Савеза књижевника Румуније, Удружења књижевних преводилаца Србије и Румуније.

О Миљурку Вукадиновићу говориће Братислав Милановић, песник, романописац, новинар, књижевни критичар и преводилац а слушаоци ће бити у прилици да чују делове интервјуа које смо са Миљурком Вукадиновићем урадили током протекле године.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво