Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

У сусрет 1.000.058. Рођендану уметности

Као прилог манифестацији Рођендан уметности одељења „Арс Акустика" Европске радиодифузне уније (ЕБУ), у недељу, 17. јануара Радио Београд ће послати дело The Belgrade Synthi 100 Talking to Its Past аутора Пола Пињона, једног од оснивача и дугогодишњег сарадника Електронског студија. Надасве симпатичну и прилично бизарну идеју француског уметника флуксус оријентације Робера Филијуа из 17. јануара 1963. године да је „Уметност настала пре тачно милион година када је неко суви сунђер испустио у кофу пуну воде", одељење „Арс Акустика" ЕБУ искористило је да повеже ствараоце из целог света мотивишући емитере да своја експериментална радиофонска остварења шаљу тога дана сваке године у форми двадесетоминутних звучних „поклон-пакета". Радио Београд сада већ има завидну традицију у реализацији овог пројекта.

Пол Пињон, који је за ову посебну прилику из Стокхолма допутовао у Београд и који ће у поменутом делу третирати историју синтетизера звука EMS Synthi 100 и композиције створене на њему током претходних готово пола века, биће гост емисије Невидљиви људи.

У рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са оперском дивом Бисерком Цвејић, која нас је прошле недеље напустила у 98. години. У овим разговорима вођеним пре четири деценије за циклус емисија „Гост Другог програма" Бисерка Цвејић је оставила драгоцена сведочанства о свом уметничком путу и педагошком раду.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво