Читај ми!

Херат

Од четири најважнија града некадашњег Корасана, три су, највећим делом, нестала: сове и гуштери чувају рушевине древних Балка, Мерва и Нишапура.

Само је Херат још увек жив град на свом првобитном месту, са архитектонским споменицима који сведоче о континуитету и његовој славној прошлости.
За своје постојање Херат може да захвали реци Харируд, која протиче неколико километара јужно од центра града. Некада је био важно трговачко раскршће: руте су ишле на север, уз Харируд до Мерва и Бухаре, на југ до Кермана и у Иран, на исток ка Балку, Самарканду и Кини, на запад до Нишапура и Константинопоља. Био је место на којем се сусрећу разнолики народи Централне Азије.
Свој врхунац имао је у 15. веку, под владавином султана као што су Шахрук Мирза и Хусеин Баикара. Оснивач Могулског царства, Бабур, овако га је описао у својој аутобиографији: „Читав познати свет није имао такав град какав је Херат постао под султаном Хусеином. Корасан, али Херат испред свих, врвео је од учених и ненадмашних људи. Шта год да је неко почињао да ради, он га је подржао и инспирисао да достигне савршенство."
У данашњем Путу свиле историју овог авганистанског града упознајемо у музичком друштву уметника који негују различите слојеве фолклорне традиције хератске долине, а снимани су 60-их и 70-их година прошлог века.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво