Лила Џозефовиц, виолина

Лила Џозефовиц је виолину почела да учи са три године, а већ са осам је, као чудо од детета, наступала на великим концертима у САД, попут отварања Културног центра „Боб Хоуп”.

Први ЦД, са концетима Чајковског и Сибелијуса, направио је 1995. од ње светску звезду. Упркос успеху и слици који су о њој стварали менаџери и медији, са 18 је схватила да се у стандардном репертоару осећа клаустрофобично и да жели да свира дела која ће је учинити поносном јер доприноси уметности изван познатих оквира.
Више од две деценије касније Лила Џозефовиц је харизматични промотер савремене музике. Након што је чуо како свира његов Виолински концерт, Џон Адамс је изјавио: „Њено очаравајуће извођење постало је модел како ново инструментално дело озбиљне музике може да постане део стандардног репертоара, кроз заступање једног изузетно талентованог уметника."
У данашњем Времену музике представићемо обе стране виолинистичког лика Лиле Џозефовиц, кроз њена тумачења дела Мануела де Фаље, Едварда Грига, Хенрика Вијењавског, Бернда Алојза Цимермана, Еса-Пеке Салонена и, наравно, Џона Адамса.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво