Читај ми!

Јасмила Жбанић и Далибор Барић

Филм Quo Vadis, Aida? и Фестивал ауторског филма

Филм Quo Vadis, Aida?, босанскохерцеговачке редитељке и сценаристкиње Јасмиле Жбанић, од 3. децембра биће доступан за гледаоце у Србији на онлајн платформи Kinomeeting point. Ова ратна драма прати судбину Аиде, некадашње професорке, која ради као преводитељка за мировне снаге УН у Сребреници. Када српска војска преузме власт у граду, њена породица и хиљаде становника траже заштиту унутар УН кампа. Као инсајдер у преговорима, Аида има приступ свим информацијама и покушава да спаси своју породицу од сигурне смрти.

Главне улоге у овом филму који је премијерно приказан ове године у Венецији тумаче између осталих и Јасна Ђуричић и Борис Исаковић, уз Изудина Бајровића, Рејмонда Тирија, Јохана Хелденберга, Дина Бајровића... За данашњу Филмораму говори сценаристкиња и редитељка филма Quo Vadis, Aida?Јасмила Жбанић.

У току је Фестивал ауторског филма, на коме ће, у оквиру програма Храбри Балкан бити приказан филм специфичног и необичног назива Случајна раскош прозирног воденог ребуса Далибора Барића. Барић, који потписује сценарио, монтажу, режију, музику овог филма за данашњу Филмораму говори о инспирацијама за овај у надреалистичким и филмовима француског новог таласа, ретрофутуризму, узбудљивим техникама анимације којима је створио овај филм.

У данашњој емисији разговараћемо и са људима који стоје иза магазина Off Novi Sad, а на чијим је страницама осванула занимљива рубрика под називом Жене наше кинематографије, у којој су се бавили заборављеним ауторкама на нашем филму, а међу њима Вером Црвенчанин Куленовић, Вером Белогрлић, Зором Дирнбах, Ојом Кодар, Суадом Капић...

Уређује и води Ана Вучковић Денчић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво