Тајне службе

Између мита и стварности

У свечаном холу Безбедносно информативне агенције на београдској Бањици доминира статуа у црном смокингу поред МГ кабриолета. У витрини поред ње изложени су пиштољ, фото-апарат, сат и чековна књижица. Они су припадали нашем најпознатијем агенту Душану Попову, како се тврди ‒ прототипу за филмски лик Џејмса Бонда.

Овај аранжман, постављен приликом недавног јубилеја, потхрањује митове о агентима, шпијунима, тајним службама. На другој страни хола, међутим, доминирају портрети челника службе међу којима су  Слободан Пенезић Крцун, Света Стефановић Ћећа, Јовица Станишић, Раде Марковић, а који опомињу да „служба" није филм.

Између мита и стварности су чињенице које говоре да је половином октобра 1899. одлуком тадашње скупштине основана прва српска цивилна тајна служба, која је по закону имала за циљ „одржање државног поретка и опште земаљске безбедности". Овај догађај узима се за почетак историје домаћих тајних служби и обележава као дан БИА.

О настанку, развоју и данашњем  положај  безбедносних служби у Србији за Речено и прећутано говоре народни посланик и професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић и професор Радојица Лазић са Академије за националну безбедност.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво