Читај ми!

Ђовани Солима, виолончело

„Луди Сицилијанац! Поред њега изгледам као мала маца. Он је супервиртуоз на челу. Не познаје страх, а то је необично у свету класичне музике – сви смо ми престрављени да не одсвирамо погрешну ноту.”

„Луди Сицилијанац! Поред њега изгледам као мала маца. Он је супервиртуоз на челу. Не познаје страх, а то је необично у свету класичне музике - сви смо ми престрављени да не одсвирамо погрешну ноту."
Овим речима је Јо Јо Ма, један од највећих виолончелиста данашњице, описао свог колегу Ђованија Солиму, свестраног италијанског музичара који ужива статус рок звезде. Поред класичног репертоара за свој инструмент, Солима изводи и сопствене композиције, у којима не признаје ни жанровске ни техничке границе.
„Оно што волим код чела" - често истиче Солима - „јесте што постајете део њега док свирате. То је инструмент који је у најприснијој вези са телом. Део звука који производите враћа се ка вама, па га осећате стомаком. За мене, чело ствара простор попут собе: отворите прозор и допустите звуку да уђе. Чело је мој дом."
Уметност Ђованија Солиме, кога је наша публика могла да упозна фебруара 2017. године на концерту са оркестром Београдске филхармоније, у данашњем Времену музике представићемо интерпретацијама дела Ђованија Батисте Костанција, Никола Фјоренце, Рајнхолда Глијера, као и композиција које је сам написао, инспирисан Костанцијем и Каравађом.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво