Читај ми!

Живот Оливере Лазаревић

Гошћа је књижевница Стојана Гаровић Магделинић, аутор романа - Оливера.

Најмлађа, пета, кћи кнеза Лазара Хребељановића и кнегиње Милице, сестра деспота Стефана Лазаревића и Вука Лазаревића, рођена је око 1373. године у Крушевцу, упокојила се после 1444. године, место непознато. После Косовске битке 1389, слома српске државе, прихватања вазалског статуса, кнегиња Милица пристаје и на најтежу жртву - 1390. године шаље Бајазиту и, као још један чин покоравања, кћерку Оливеру.

Према постојећим изворима Оливера је била варедне лепоте и успела је да у султановом харему, међу стотинама жена, постане једна, од четири законите супруге, најомиљенија султанија, која никада није прешла у ислам, већ је добила своју цркву и православног свештеника. За дванаест година њиховог брака, без порода, Оливера је прво место у харему и срцу преког Бајазита, често користила да помогне својој владарској породици у Србији, а пре свега, брату Стефану.

После битке код Ангоре (данашња Анкара) 1402. године када татарски емир Тамерлан наноси тежак пораз Османлијама, Бајазит I бива заробљен. Татари одводе и Оливеру. Из заробљеништва је ослобођена 1403.године, захваљујући брату, тада већ деспоту Стефану Лазаревићу, који је преко посланика откупљује од Тамерлана. У Србију се враћа исте године, и у новој српској престоници, Београду, брату, деспоту Стефану, све до његове смрти 1427. године, бива верни пратилац, „друг и саветник, подстрекач и тешитељ". Често је путовала код сестре Јелене-Јеле Балшић-Косаче, у Дубровник, Зету и Херцеговину. Нарочито је топло примана у Дубровнику и о њој Дубровчани пишу: „Домина Деспина била, часна госпођа од крви Светлога Деспота и од његовог Двора". Више се није удавала, а последњи пут се у документима помиње 1443. године, и сматра се да је умрла после 1444. године. Гробно место непознато.

У данашњој емисији говоримо о Оливери Лазаревић, кћери Лазаревој и сестри Стефановој, свесној жртви која одлази у харем очевог убице, султана Бајазита I. Вођена неизмерном љубављу према родној груди, брату, својом лепотом и памећу успева да, за дванаест година живота са султаном, постане његова највећа љубав, готово опсесија, по свему, прва, од четири законите супруге, жена која ће се за све питати. У браку ислам није примила, остала је православне вере. Гошћа данашње Ризнице је књижевница Стојана Гаровић Магделинић, ауторка романа „Оливера" који је преведен и на турски језик.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво