Читај ми!

Занимљивости о аксолотлу

Саговорница: др Јелка Црнобрња-Исаиловић, Институт за биолошка истраживања „Др Синиша Станковић“

Мексички даждевњак или аксолотл (Ambystoma mexicanum) је водоземац који има веома дугу и славну историју као предмет научних истраживања, понајпре због изузетне способности регенерације и специфичности еволуције, које се огледају у израженој неотенији ‒ задржавању младалачких одлика у зрелом добу. Тако је аксолотл у стању да се размножава без претходне метаморфозе из стадијума ларве у одраслог даждевњака.

Пре извесног времена је међународни тим научника предвођен Сергејем Новошиловим из Института „Макс Планк" у Дрездену, Зигфридом Шлојснигом из Института за теоријске студије у Хајделбергу и Феијем Ђифенгом из Јужнокинеског нормалног универзитета у Гвангжуу, ишчитао целокупан геном аксолотла, који броји рекордних 32 милијарде парова база ‒ десет пута више него геном човека. Захваљујући геномским информацијама, научници ће у будућим истраживањима о аксолотлу бити у могућости да допру далеко дубље у разумевању сложеног сплета општих и посебних биолошких процеса, што би могло да има значајне импликације у еволуционој биологији, али и у медицини.

У првом плану су и напори усмерени ка заштити аксолотла, критично угрожене врсте (барем у дивљини), чијем опстанку превасходно прете неконтролисана урбанизација, загађење водених станишта и уношење страних, инвазивних врста риба у мексичке екосистеме. Тако нас прича о аксолотлу неминовно подсећа на непроцењиву важност очувања биодиверзитета, посебно када је реч о водоземцима као веома рањивој групи животиња - а веома занимљиви примери постоје и у нашој земљи.

Разговор је први пут емитован 1. априла 2018.

Музичка уредница: Татјана Косановић
Тон-мајстор: Зоран Узелац
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво