Читај ми!

Из света информационих технологија

Непоштовање пореских прописа...

"Пореска управа Републике Србије је на основу расположивих података о уплатама из иностранства... установила високу стопу непоштовања пореских прописа и идентификовала та физичка лица. Ови приходи остварују се по основу пружања разних врста услуга, а најчешће су то услуге развоја софтвера, превођења, држања часова страних језика, графичког дизајна итд. Непоштовање пореских прописа установљено је и код физичких лица која приходе остварују на друштвеним мрежама („јутјубери", „инфлуенсери"), интернет клађења и слично..."

Шта ово тачно значи и на кога се односи - да ли само на јутјубере и инфлуенсере, како су углавном пренели медији? Какве су реакције на ову вест, имајући у виду да пријављивање и плаћање пореза на приходе из иностранства није ништа ново? Будући да је Пореска управа Републике Србије позвала сва физичка лица која су пропустила да поднесу пореске пријаве, да то самоиницијативно учине, да ли то значи да људи сада сами морају да обрачунају порез и да плате и уназад за неки период? Који је механизам којим се открива ко ту обавезу намерно превиђа - односно, како може да се контролише да ли сте нешто радили (и зарадили) онлајн. И на крају, ко ту и на шта има право?

Са нама уживо у емисији Дигиталне иконе - Ивана Ћирковић, консултанткиња у области дигиталног маркетинга, Урош Недељковић, адвокат и Милан Трбојевић, порески саветник.

Уредник и водитељ емисије: Тамара Вученовић

Дигиталне иконе Дигиталне иконе

Autor:
Тамара Вученовић

Емисија Дигиталне иконе покренута je 2002. године, а емитује се сваког уторка на таласима Радио Београда 2 од 9 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво