Бетовен у галерији

Сандра Белић и пријатељи

Обележавању 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена Радио Београд 2 се прикључио и циклусом од четири концерта у Галерији РТС-а „Бетовен у галерији". На другом концерту наступиће наша позната виолончелисткиња Сандра Белић са својим музичким пријатељима ‒ пијанисткињом Љиљаном Вукељом и фаутистoм Љубишом Јовановићем. Поред Сонате бр. 3 у А-дуру оп. 69, Сандра Белић ће са Љиљаном Вукељом извести и две композиције у транскрипцији за виолончело и клавир (соло песму Аделаиде оп. 46 и Романсу бр. 1 у Ге-дур оп. 40), док ће са Љубишом Јовановићем одсвирати Бетовенов Дуо бр. 1 у Це-дур у аранжману за флауту и виолончело.
Директан пренос концерта можете пратити на таласима Радио Београда 2 и на платформи РТС Планета.

Сандра Белић je дипломирала виолончело са посебним похвалама у класи чувеног солисте Андреа Наваре, на Универзитету за музику и драму у Бечу. Усавршавала се код Данијела Шафрана, Зигфрида Палма и Бориса Пергаменчикова, а посебни подстицај за рад дала јој је славна Наталија Гутман. Као солиста, наступала је са бројним ансамблима, међу којима су: „Musica viva" из Москве, Камерни оркестар „Франц Лист" из Будимпеште, Симфонијски оркестар Радио Брисела, Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС-а или Гудачки оркестар „Душан Сковран", чији је била и дугогодишњи солиста. Гостовала је широм света, од Европе (Аустрија, Италија, Грчка, Чехословачка, Велика Британија, Хрватска, Пољска, Мађарска, Румунија) преко Израела до САД, Јапана и Кине.
Осим за домаће и радиотелевизијске станице некадашње Југославије, снимала је и за британски Би-Би-Си, италијански РАИ и јапански НХК. Први је српски музичар коме је објављен ауторски компакт-диск у Јапану.
Својим музицирањем Сандра Белић је инспирисала неколико домаћих и страних композитора да јој посвете своја дела, а захваљујући њој, српску премијеру су доживели концерти за виолончело Андреа Жоливеа и Џона Тавенера.
Паралелно са солистичком и каријером камерног музичара, Сандра Белић се бави и педагогијом. Редовни је професор виолончела на Факултету музичке уметности у Београду и држи мајсторске курсеве и у Србији и у свету (у Аустрији, Украјини, Израелу, Македонији, Јапану, Шпанији, Хрватској, Италији).
Добитница је и многих значајних признања. Године 2003. додељена јој је награда Удружења музичких уметника Србије за најбољи наступ у концертној сезони Београда, а 2011. добила је награду за најбољу интерпретацију на Трибини савремене музике у Београду.

Уредник циклуса и преноса: Бојана Жижић
Продуцент: Нела Булић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво