Чернохорски: Духовни комади

Мало је вероватно да у историји чешке музике, осим Бохуслава Матеја Чернохорског, постоји аутор чији је третман у домовини пролазио кроз веће амплитуде – од глорификације до понижења.

Због виртуозног владања оргуљама називали су га „чешки Бах", а из непознатих разлога протеривали су га из земље и, на крају, сахранили без икаквих почасти. У Италији је био високо уважен, не само као професор Тартинија, већ и као оргуљаш и композитор. Након његове смрти Чешком су кружиле легенде о оргуљашком умећу Черноховског, мада их партитуре које је оставио не поткрепљују у пуној мери. Извесно је да је, као вешт импровизатор, у њима записивао само скице. Срећом, знатно је боља ситуација са његовим духовним композицијама, намењеним различитим вокално-инструменталним саставима које је писао читавог живота.
У вечерашњим Висинама слушаћемо кантате, веспере, лауде, псалме и магнификате Бохуслава Чернохорског у интерпретацији камерног хора Societas incognitorum и ансамбла Hipocondria.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво