Јована Стокић

Гост: др Јована Стокић, историчарка уметности

Када је Јована Стокић пре две деценије напустила Београд ради стручног усавршавања и преселила се у Њујорку, био је то почетак интересантне и успешне каријере. После докторирања на Институту за уметност у Њујорку, радом „The Body Beautiful: Feminine Self-Representations 1970-2007", у коме је анализирала перформативни израз уметница Марине Абрамовић, Марте Рослер и Џоан Џонас, Јована Стокић је стажирање обавила у Новом музеју савремене уметности, а потом наставила истраживачку каријеру на „Fashion Institute of Technology" и на „School of Visual Arts (MFA Art Practice)", где и данас предаје.

Своју истраживачку каријеру посветила је перформансу и то превасходно женских ауторки, указујући да управо у овом виду уметничког изражавања жене исказују већу снагу и енергију од мушкараца.

Нарочито је у фокусу њених истраживања био рад Марине Абрамовић, што је резултирало да својим текстом партиципира у каталогу велике ретроспективе наше уметнице у МОМА-и.

У фебруару ове године, у сарадњи са Берти Фердман објавила је књигу „The Methuen Drama Companion to Performance Art", збирку текстова, у којој је кроз свој уводни текст, насловљен „Reruns or New Turns" указала на статус и улогу перформанса у савременој уметничкој продукцији.

Посета Јоване Стокић Београду увек је прилика за занимљив разговор и о уметничком животу у Њујорку, овога пута у доба короне.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво