Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Панонска турнеја

Почетак радио-дифузије у Србији везујемо за 19. септембар. Наиме, тог дана 1924. године је одржан (веома успешно!) први пробни концерт Радио-телеграфске станице у Раковици. Било је то истог дана када је француска компанија за радио-телеграфију TSF добила одобрење од владе за пренос концерата, емитовање вести, берзанских и метеоролошких извештаја. Вредни инжењери, пионири радиофоније у Србији, Михаило Симић и Добривоје Петровић су, из студија у згради Прве хрватске штедионице у Улици Кнеза Михаила 42, емитовали пробни концерт који је припремио тадашњи директор Опере Стеван Христић.

Посетиоци градског купалишта „Штранд" у Новом Саду недавно су имали прилику да присуствују премијери аудио-визуелне радио-драме „Панонска турнеја", по тексту, у режији и монтажи Милана Ракића. О специфичностима извођења једне радио-драме пред посетиоцима, о синергији звучних и визуелних елемената у јавном извођењу комада писаног за радио, о могућности популаризације овог жанра кроз сличне пројекте, уживо у Студију 2 Радио Београда разговарамо са аутором Миланом Ракићем, социологом и новинаром Радио Новог Сада, као и са Зораном Иђушки, солисткињом Радио Новог Сада, главном протагонисткињом ове необичне радио-драме, која игра - саму себе.

У рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора које је Милош Јевтић за циклус емисија „Гост Другог програма" водио са лингвистом, академиком Павлом Ивићем.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво