Братислав Љубишић "Звездани часови уметности", Музеј Zepter

Настављајући идеју публиковања критика које надилазе традиционално схватање валоризације уметничке продукције, Музеј Zepter је после књиге новинских текстова "А... да се мало спотакнем" и радијских разговора "Знакови" (управо из ове емисије), објавио и књигу Братислава Бате Љубишића "Звездани часови уметности", у којој су пренесене радио драме емитоване у серијалу "Звездани часови човечанства" Драмског програма Радио Београда.

У књизи су публиковани сценарији 14 радио драма о великанима превасходно домаће ликовне сцене, попут Саве Шумановића, Уроша Предића, Ђорђа Крстића, Стојана Ћелића, Ивана Табаковића, Милана Коњовића, и других, а нашли су се и драмски прикази двојице историчара уметности - Лазара Трифуновића и Милана Кашанина. Одлуком да објави овакву књигу Музеј Zepter је указао да се критички однос према уметности и уметницима може исказати и кроз сам стваралачки чин.

Братислав Љубишић је своју каријеру у Радио Београду започео 60-тих година и Другом програму је остао веран све до своје преране смрти. Остварио се на радију и као новинар, и као ликовни критичар, и као драмски стваралац, али и ван њега, пре свега као управник галерије "Стара капетанија" и уредник часописа "Ликовни живот". Књига "Звездани часови уметности", где су штампане све његове радио драме из серијала "Звездани часови човечанства" одсликава његову мање познату, али свакако најкреативнију страну личности.

У својим радио драмама примењивао је јединствени израз, комбинујући драмске и документарне (новинарске) елементе, чиме је добијао на веродостојности и аутентичности.

Гости емисије биће др Ивана Симеоновић Ћелић, директорка Музеја Zepter и уредница бибиотеке, и мр Ђорђе Малавразић, дугогодишњи уредник Радио Београда 2, рецензент и писац предговора у књизи.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво