Андрија Филиповић "Жил Делез", Орион арт и Факултет за медије и комуникације, Београд

Београдски издавач Орион арт заједно с Факултетом за медије и комуникације из Београда, покренуо је едицију "Критичка мисао XX и XXI века" с идејом да на симплификован начин презентују идеје и поставке савремених филозофа.

 

Прва у том низу објављена је књига о Жилу Делезу, из пера Андрије Филиповића.

Ова својеврсна монографија конципирана је тако да на најједноставнији и приступачнији начин упозна читаоце са херметичким поставкама Жила Делеза, па је према томе и књига подељена на три поглавља - онтологија, етика и естетика. У поглављу о онтологији нагласак је стављен на појам иманенције онако како га Делез развија уз помоћ Спинозе, Ничеа и Канта, а све у циљу укидања трансценденције која је владала филозофијом током њеног развоја. У поглављу о етици разматра се проблем „релативне иманенције", односно аксиоматике капитализма и друштва контроле и могућности за отпор таквом устројству. Последње поглавље посвећено је уметности - сликарству, филму, музици и књижевности - прецизније, онтологији и политици уметности и "бићу чулног утиска" као ономе што уметност разликује од других активности (филозофије која производи појмове и науке која производи функције).

Жил Делез је један од најутицајнијих француских мислилаца друге половине двадесетог века. Најпопуларнија дела су два тома "Капитализма и шизофреније", "Анти-Едип" и "Хиљаду платоа". Делезов рад може да се подели у два сегмента - на једној страни су књиге у којима тумачи друге филозофе од Спинозе и Лајбница до Ничеа и Фукоа, а на другој страни су његове студије (неке заједно писане с Феликсом Гатаријем) у којима развија врло сложен и херметичан систем перцепције појединих, врло различитих појмова. 

Гост Знакова биће др Андрија Филиповић, професор на Факултету за медије и комуникације.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво