Саша Рајшић и Дејан Јелача

Уметнички сигнали са северноамеричког континента

Саша Рајшић је концептуални уметник из Торонта, Канада. Рођен је у Карловцу, одакле је са породицом, током рата у Хрватској, избегао у Ниш, а након тога 2005. године и у Канаду. Дипломирао је вајарство на Ликовној академији у Торонту, а мастер студије завршио је у Хелсинкију, као истраживач у уметности. Аутор је пројекта истраживања злочина и злочинца, у оквиру кога је истражио осуђујућу а потом и ослобађајућу пресуду хрватском генералу Анти Готовини, формирајући нови појам „одпостати" злочинац, а тиме покушава да дозна има ли аналогно томе и „одпосталих" жртава, ширећи свест људи о истини и последицама рата, посебно у акцији „Олуја". Ради у галерији Ликовне академије у Торонту, а активан је и у круговима српске заједнице.

Дејан Јелача је глумац који живи и ради већ осамнаест година у Њујорку. Прву улогу је одиграо 1998. године и од тада је веома активан и у САД и у Србији. Запажен је био у филму „Улице у невољи", а 2017. године на фестивалу независног филма у Вирџинији добио је Гран при за најбољег глумца. Тренутно је ангажован на три пројекта у Америци који су у паузи реализације, а очекује га и њујоршка премијера филма „У тами" и снимање у Београду филма и ТВ серије „Краљ" у режији Здравка Шотре. У нашој јавности познат је и као аутор и водитељ ТВ емисије „30 минута". Дејан говори о Њујорку без позоришта, без „Бродвеја", без биоскопа и снимања док траје пандемија и креативној ангажованости глумаца и уметника у таквим условима.

Уредник и водитељ: Миодраг Јакшић

 

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво