Хрватски избори

Ефекат Ђоковић и српски фактор

Када се хрватски премијер Плeнковић, две недеље уочи избора, на „Адрија туру" у Задру срео са Новаком Ђоковићем и потапшао га по рамену, ХДЗ је прилично заостајао за рејтингом СДП-а. Стари нови премијер истрпео је оштре критике, али се затим, тениски речено, десио брејк и неочекивани преокрет. Истраживања су показала да се владајућа странка убрзано опоравља и расте. Све је завршено изборним тријумфом. Пленковић остаје на челу владе, а ХДЗ ће још четири године водити хрватску државу и друштво.

Многи ће се заклети да је хрватски премијер сусретом са српским тенисером преокренуо већинско мњење. Ипак, ствар је вероватно у случајној коинциденцији која подржава мит о значају „српског фактора" за хрватске изборе. Исход избора, међутим, неспорно сугерише да се Хрватска креће удесно, да и даље доминантно баштини суверенистичку визију Фрање Туђмана и да је у критичној мери оптерећена прошлошћу.

Каква будућност очекује хрватско друштвo после недељних избора и шта у новом мандату ХДЗ-а може очекивати српска мањина за Речено и прећутано говоре познаваоци хрватских прилика, политичар и психијатар Санда Рашковић Ивић и председник Документационог центра „Веритас" Саво Штрбац.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво