Мишела Блануша, Рајка Бошковић, Светлана Митић, Жаклина Ратковић и Мића Карић

„Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993-2019", Музеј савремене уметности и Легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Музеј савремене уметности представио је избор из аквизиција којима је обогатио своје збирке у претходних 25 година. У овом периоду музејски фонд је обогаћен са преко 1400 дела домаће, регионалне и европске модерне и савремене уметности, а дела су набављана плански, путем откупа са домаћих и међународних изложби реализованих у Музеју, преко поклона уметника или њихових наследника, али такође и непосредним контактима са самим уметницима чији су радови кључни за разумевање и сагледавање токова савремене уметности.

Пратећи широк дијапазон уметничких израза, као и разноврсних феномена присутних у уметности 20. и почетка 21. века изложба је конципирана у четрнаест тематско-проблемских целина. Централну поставку у музеју чини тринаест: „Музеј" у музеју, Постулати модернизма, Друштво - Политика - Уметност, Скулптура као израз суштине бића, Скулптура - Објекат - Инсталација, Експресивна површина / Излазак у простор, Симина 9а, У пукотинама политичке прошлости, Дихотомије модернизма, Унутра / Споља, Лично / Јавно, Обнова субјективности, Апорије савремене сцене. Четрнаеста, посебна целина Кроз портрет представљена је у простору Галерије - Легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

Аквизиције су изузетно битан сегмент за функционисање музеја јер исказују стратегијску визију развоја те институције. Аутори изложбе "Рефлексије нашег времена" мр Мишела Блануша, др Рајка Бошковић, Светлана Митић, Жаклина Ратковић и Мића Карић представљеним радовима желели су да укажу и на историјску линију развоја, на дела релевантна за развој модернизма али и на рецентну уметничку сцену чији су представници и даље активни.

Гости Знакова су аутори, музејске саветнице Мишела Блануша, Рајка Бошковић, Светлана Митић и Жаклина Ратковић и кустос Мића Карић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво