Аја Софија у политици

Црква, музеј, џамија?

Следеће недеље Врховни управни суд Турске одлучује о статусу Свете Софије по тужби једног пензионисаног учитеља који већ петнаест година води процес против Ататуркове одлуке из 1934. године о претварању Аја Софије у музеј. Недавно је из Ердоганове канцеларије за информације, уз фотографију Аја Софије, пуштен твит: „Недостаје нам! Још мало стрпљења. Успећемо." Сам председник Ердоган прошле године на обележавању Дана освајања Цариграда изјавио је: „Дошло је време да Аја Софија поново буде џамија."

Овај континуитет амбиције није новост. Света Софија је у својој петнаестовековној историји била и црква и катедрала и џамија. Ново је, међутим, све чешће јавно призивање старог сна свих турских исламиста.

То је уједно и старо политичко обећање, коришћено у разним приликама али никад остварено. Шта у данашњој Турској значе најаве промене статуса Свете Софије, да ли је она могућа и какве су њене политичке, етничке и конфесионалне импликације за Речено и прећутано говоре дугогодишњи новинар и дописник из Турске Војислав Лалић и историчар Данко Страхинић.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво