Имамо ли право на приватност у болу?

Кад медији заболе

Вест да је докторка пластичне хирургије из Београда извршила самоубиство, одјекнула је као бомба у београдским медијима.

Поред детаља са лица места, читаоци су могли да виде и сина несрећне жене како испраћа мајчино тело из зграде у којој је живела. Из сата у сат на порталима писаних медија сазнавали смо непроверене информације о узроку самоубиства. Цењена лекарка чији је рад признат у свету представљена је на насловним странама као докторка фолк певачица.

Поједини, пре свега штампани медији, на тај начин су изневерили основне етичке принципе новинарства, посебно у односу према жртви и њеној породици.

Овај случај нажалост није изузетак већ чини се постаје све више правило када се извештава о трагичним догађајима.

Ко је све одговоран за сензационалистички приступ трагедијама? Зашто се не поштују кодекси? Како зауставити кршење људских права? Због чега су најпопуларније странице и вести управо из овог жанра? Зашто коментари на такве текстове породицу жртве поново рањавају?

На ова и остала питања одговоре дају гости емисије: новинар Тамара Скроза, новинар Анн Марие Ћурчић, теоретичар медија Предраг Јакшић.

Емисију уређује и води Милена Божовић Манић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво