In memoriam - Снежанa Вељковић

У емисији Контрапункт говоримо о недавно и прерано од ковида-19 преминулој проф. др Снежани Вељковић, дугогодишњем шефу катедре за судску медицину Медицинског факултета у Београду и једном од најистакнутијих чланова Српског лекарског друштва.

Проф. Вељковић је за студенте медицине написала је уџбеник „Судска медицина", а била је и коаутор многих других уџбеника из медицине. Драгоцене су две њене изванредне монографије: „Хроника судске медицине у Београду" и „Хроника Медицинског факултета у Београду".

Ректорат Универзитета у Београду доделио јој је за њену монографију „Хроника Медицинског факултета у Београду" 2011. године престижну награду из области научног рада „Веселин Лучић."

Проф. др Снежана Вељковић се бавила и историјом медицине, којој се последњих година свог живота у потпуности посветила. Била је један од најактивнијих чланова Секције за историју медицине Српског лекарског друштва и неуморно је истраживала период Балканских ратова и Првог светског рата. Велику пажњу је 2016. године др Снежана Вељковић привукла сјајном књигом „Господин који није знао санскрит" у којој је описала узбудљив живот др Милана Јовановића Морског, који је поред Јована Јовановића Змаја и Лазе Лазаревића био најплоднији српски лекар - писац.

О проф. др Снежани Вељковић говориће др Јелена Јовановић Симић, кустос Музеја Српског лекарског друштва и секретар Секције за историју медицине Српског лекарског друштва; Лука Николић, потпуковник Војске Србије у пензији, аутор потресне монографије „Србијо, мајко и маћехо", о српским војничким гробљима у Северној Африци, члан Секције за историју медицине Српског лекарског друштва, сарадник проф. др Снежане Вељковић на књизи „Казивања лекара о Великом рату", аутора проф. др Бране Димитријевића; Зорица Пелеш, члан Секције за историју медицине Српског лекарског друштва, биограф проте Стевана М. Димитријевића, публициста; Станко Стојиљковић, дугогодишњи новинар листа „Политика", главни и одговорни уредник научног магазина „Галаксија" и Божидар Андрејић, колумниста листа „Данас".

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво