Иван Шулетић и Љиљана Шуњеварић

Иван Шулетић, Галерија „Рима", Београд; Љиљана Шуњеварић „Варош нова", Уметнички простор „У10", Београд

У београдском огранку крагујевачке галерије „Рима" самосталну изложбу слика и цртежа представио је Иван Шулетић, ванредни професор на катедри за ликовне форме Архитектонског факултета у Београду. И на овој изложби Шулетић наставља ритмично разматрање безличности града, усложњавајући (проширујући) причу на друге елементе човековог окружења.

„Уметник је идеју града којом се бави од 2015. године дефинисао кроз концепт не-места. То су, у овом случају, урбани градски простори испражњени од иконографије прошлости, тип архитектуре који може бити лоциран било где на свету али се на њему не могу лоцирати и идентификовати идеје, трагови и последице припадности одређеној култури. Са процесима глобализације и брзе флуктуације капитала формати новонасталих архитектонских објеката постају једнолични обрасци. Могуће их је пронаћи било где на планети, на Далеком и Блиском Истоку, у Европи, Африци, било где у виртуелном простору, чију је архиву похрањених података немогуће систематизовати", записала је у предговору каталога Марија Станковић.

У уметничком простору „У10" београдска уметница Љиљана Шуњеварић, ванредна професорка на Факултету уметности Универзитета у Приштини у Звечану у Косовској Митровици, представила је нови циклус радова под називом „Варош нова". Кроз црне, монохромне слике и цртеже, она је представама крајолика пута од центра (Београда) до периферије (Косовске Митровице) уз реку Ибар, указала на дистопијско стање друштва.

„Платна-призори Љиљане Шуњеварић нуде се оку као поглед кроз прозор. Уобичајено овећег формата, могао би то бити прозор воза или аутобуса који се крећу повремено застајкујући или благо убрзавајући у зависности од путање која пак увек кроз ноћ води ка зори. Промичу удаљени затамњени предели или у крупан план упадне светло и посматрача тера да устукне. Онај ко је тим путем ходио јасно ће наслутити да је уметник посматрача повео Ибарским путем, ка Косову и Метохији" записала је у предговору каталога Весна Смиљанић Рагелов.

Гости емисије биће аутори изложби Иван Шулетић и Љиљана Шуњеварић.

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво