Читај ми!

Оливер Греј "Виртуелна уметност"

Гост Знакова је професор емеритус Чедомир Васић

 

Шта је виртуелна уметност? Никад раније свет слика око нас није се тако брзо мењао као последњих година, никад раније нисмо били изложени толиком броју различитих светова слика, и никад раније се начин производње тих слика није тако темељно мењао. Обим недавног и текућег упада медија и технологије на радна места и у радне процесе представља пометњу какву претходне епохе нису доживеле што је оставило трага у многим сегментима уметности.

Феномен хиперпродукције визуелних садржаја прошириo је и границе уметничког стваралаштва, њене валоризације и теоретизације. Медијска уметност, односно видео, компјутерска графика и анимација, уметност Интернета (Нет-уметност), интерактивна уметност у свом најновијем облику виртуелне уметности с поджанровима уметности телеприсутности и генетске уметности, постали су део теорије слике и уметности.

Сматра се да је виртуелна стварност сасвим нова појава. Међутим, књигом "Виртуелна уметност" аутор, Оливер Грау, настоји да покаже да идеја постављања посматрача у херметички затворен сликовни простор привида није временски повезана с техничким изумима компјутерски створених виртуелних стварности. Напротив, виртуелна стварност је у сржи људског односа према сликама. Додатно, аутор прати естетски појам виртуелног ликовног простора, његовог историјског настанка кроз историју уметности западног света, укључујући и прекиде који су постојали.

У овој књизи виртуелност се не тумачи по себи, као антрополошка константа, већ је усредсређена на слике од 360°, као што су собе с фрескама, панорама, кружни биоскоп и компјутерска уметност у КЕЈВ-у, односно на медијуме помоћу којих се оку упућује свеукупност слика. "Виртуелна уметност" се бави медијима у историји уметности, који су посвећени свеобухватним сликовним просторима, и нуди доследан теоријски оквир погодан за анализу феноменологије, функције и стратегије свеобухватних сликовних простора и историјски преглед идеје виртуелне стварности.

Гост Знакова биће професор емеритус Чедомир Васић, уметник, професор на ФЛУ и својевремено ректор Универзитета уметности.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво