Михајло Михајлов

Подмосковске вечери

Књижевни историчар и теоретичар Михајло Михајлов рођен је у Панчеву 1934. у породици руских емиграната. Школовао се у Београду, Сарајеву и Загребу - где 1961. завршава постдипломске студије руске књижевности. Потом бива примљен за асистента на Филозофском факултету у Задру - огранку загребачког Свеучилишта - и 1964. одлази на петонедељно студијско путовање у Москву. Доноси неку врсту дневника, Лето Московско, који му - у два од три наставка - објављује београдски часопис Дело.

Трећи део није објављен јер је Михајло Михајлов ухапшен и осуђен на три и по године затвота због клеветања братског Совјетског савеза.

Још једном је хапшен, 1974, превентивно, и осуђен на 7 година затвора... од којих је одлежао 3 године и два месеца.

После тога, Михајлов добија пасош и од 1978. живи и ради на Западу, у Америци. Све до 2001, кад се враћа у Београд. Умро је марта 2010.

Неколико пута смо га снимали у његовом стану на Обилићевом венцу - последњи пут фебруара 2009.

У Граду, на архивским снимцима, Михајло Михајлов... Говорио је да је случајни дисидент, да психолошки није тип побуњеника, да је у политику буквално натеран.

Аутори емисије су Снежана Ристић и Радоња Лепосавић.

Град Град

Autor:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво