Вокална уметница Милена Дамњановић

Разговор са младом вокалном уметницом Миленом Дамњановић

Дипломирала је 2017, мастер студије завршила 2018. године, а сада је на првој години докторских студија на ФМУ у Београду, у класи Виолете Панчетовић Радаковић. Током студија остварила је бројне успехе на такмичењима из соло певања и комплементарног клавира, међу којима су:

Међународно такмичење соло певача „Никола Цвејић" у Руми (2014. године: прво место; 2015. године: прво место и лауреат), Прво интернационално такмичење „Радмила Бакочевић" у Крагујевцу 2018. године (лауреат читавог такмичења и прво место у петој А категорији), такмичењe Српска соло песма у Младеновцу (2014: прво место, 2015: прво место и лауреат), Међународно такмичењe соло певача „Лазар Јовановић" у Београду (2014. године: друго место; 2015: прво место; 2016. године прво место и лауреaт у својој категорији) и др.

Добитница је Награде из фонда Даница Мастиловић за најбољег и најперспективнијег студента на студијској групи за Соло певање у академској години 2015/2016, као и Годишње награде за најбољу студенткињу на студијском програму за Соло певање у академској години 2017/2018, у класи мр Виолете Панчетовић Радаковић. Носилац је Доситејеве стипендије Фонда за младе таленте Републике Србије.

У оквиру циклуса концерата најбољих студената ФМУ и концерата из едиције Победници такмичења „Лазар Јовановић" одржала је три солистичка концерта и концерт посвећен руским дуетима 2017. године у Гварнеријусу и Галерији „Прогрес". У оквиру јубиларног 50. БЕМУС-а одржала је концерт у Скупштини града Београда. На солистичком концерту у Галерији Српске академије науке и уметности премијерно је извела композицију Ивана Јевтића. Свој оперски деби остварује у улози дечака из опере „Дечак који се ничега није бојао" композитора Димитрија Големовића у Установи културе „Вук Караџић". У оквиру пројекта Универзитета уметности, први пут наступа на Великој сцени Народног позоришта у улози Розине у опери „Севиљски берберин" Ђоакина Росинија. У драмској представи „Феликс" Дарка Бајића, Милена остварује свој глумачки деби на Великој сцени Звездара театра Данило Бата Стојковић у улози Мартинеле.

Издавајамо наступе у Ханчоу и Пингу (Кина) где је наступила као солиста у Хору „Collegium musicum" под диригентском палицом Драгане Јовановић, потом у Риму у оквиру ОКАВА програма (OC Ars Vocalis Academy), као и наступ у Бриселу у Центру лепих уметности (БОЗАР) у оквиру пројекта Рострум где је извела дела српских младих аутора, затим у Бадену и Рајхенау (Аустрија) у оквиру Интернационалне летње академије (International Summer Academy of the mdw), организоване од стране Универзитета за музику и извођачке уметности у Бечу, где је наступила као солиста уз пратњу оркестра Webern Kammerphilharmonie под вођством маестра Владимира Кирађијева.

Учествовала је на Концерту младих аутора (КОМА) у Београдској филхармонији и на Фестивалу студената Универзитета уметности (ФЕСТУМ) одржаном у Скупштини града, где је премијерно извела композиције младих аутора. Наступила је у Кући краља Петра у оквиру концерта студената композиције, као и на манифестацији Месец франкофоније, одржаном у Народној библиотеци 2017. године.

У оквиру циклуса концерата Пут ка белканту наступила је са Војним оркестром Станислав Бинички, у Дому Војске, 2015. године под диригентском палицом Весне Шоуц. На концертима студената оперског студија наступала је у Установи културе „Вук Караџић" и у Скупштини града, на Белефу 2016. године, а затим и на Концерту симфонијског оркестра и студената оперског студија, на Коларцу 2017. године, под вођством Бојана Суђића...

Аутор емисије: Ана Ћирица

 

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво