Оперска дива

Амерички мецосопран Џојс Ди Донато једна је од највећих певачица данашњице. Можете слушати њене интерпретације у емисији Кон анима коју уређује и води Горица Пилиповић.

Ди Донато је рођена 1969. године у Канзасу, у ирско-америчкој породици, као шесто од седморо деце. У гимназији је певала у хору и сањала о томе да постане поп-певачица или звезда Бродвеја. Студирала је певање на Државном универзитету у Вичити, а апсолвирала на Академији вокалних уметности у Филаделфији. Први ангажман је добила у оперској кући у Санта Феу где је у почетку певала мање улоге или је била део друге поставе у операма и оперетама.У сезони 1998/99 дебитовала је у миланској Скали као Анђелина у Росинијевој Пепељузи. На Салцбуршком фестивалу, 2010. године, тумачила је лик Адалђизе у Белинијевој Норми.

Данас, Џојс ДиДонато пева на свим престижним светским оперским сценама. Гостује у Амстердаму, Барселони, Берлину, Чикагу, Женеви, Хамбургу, Лондону, Мадриду, Милану, Минхену, Њујорку, Паризу, Сан Франциску, Бечу... Њен репертоар претежно чине дела Хендла, Моцарта и Росинија. 2010. године, немачка телевизијска кућа ZDF окарактерисала је Џојс ДиДонато као најбољу интерпретаторку Росинија. Осим у интерпретацијама оперске музике, Џојс ДиДонато је успешна и у жанру соло-песме, ораторијуму и тд. Добитница је многих награда.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво