Балкан и Медитеран

Гост емисије: др Јелена Ердељан, редовни професор Одељења за историју уметности и продекан Филозофског факултета у Београду.

"Ниједна Медитеранска периферија није довољно удаљена да не би била запљуснута овим огромним таласом заједничке културе која оставља увек понешто другачије обрисе на различитим обалама које запљускује. И тако прожет центрима чија је цивилизацијска привлачна снага рационално тешко објашњива, од Јерусалима и Александрије, Цариграда, Солуна и Рима и великим острвима од Кипра и Крита до Сицилије и Корзике која су сама по себи културно и историјски безвремени мали Медитерански микрокосмоси, снажна и стална повезаност далеких периферија овог живућег културног света представља његову фасцинантну карактеристику која се најбоље разуме на примерима које Јелена Ердељан обрађује детаљно на страницама ове књиге. Свети Спиридон Кипарски и његово "путовање" од једног мирног и успаваног села највећег острва Источног Медитерана до најстарије српске цркве у Земуну симболишу ванвременски и ванпросторни карактер веровања, као и потребу човека да верује и осети блискост са снажним и добрим људима, чији животи доносе, упркос стварности, наду у постојање и надмоћ доброг у свету несталном попут плиме и осеке вечно покретног Медитеранског гиганта. Шабатај Севи, тај нови месија из седамнестог века, уз помоћ кога Јелена Ердељан оцртава концентричне кругове дуготрајног јеврејског Медитеранског културног и религијског наслеђа који су омогућили његову јединствену појаву, указује на ирелевантност артифицијелних граница, временских оквира и просторних омеђавања и на потребу њиховог превлађивања како би се разумела свеповезаност Медитеранског човека, био он Балканац, Кипранин, Сицилијанац, Шпанац..." (Проф. др Влада Станковић о књизи Јелене Ердељан "Балкан и Медитеран").

У овонедељној Ризници говоримо о Медитерану који нас не само окружује, већ о Медитерану који се прелама преко Балкана. Којим путевима, каквим и којим историјским околностима је тај утицај стизао до нас. Чућемо о светитељима који су нам доспели с мора, посебно, о Светом Спиридону Кипарском и његовом путу од мирног и далеког острва до најстарије српске цркве у Земуну, слушамо ко је био Шабатај Севи, његовом доласку у Улцињ, како је кула коју је Јелена Балшић подигла на Цитадели Старога Града добила 1673. године новог становника-диздара луке Азиза Мехмета Ефендију, то јест, Шабат Севија, јеврејског харизматског самопрокламованог месију који је прешао у ислам. Гошћа емисије је проф. др Јелена Ердељан, продекан Филозофског факултета Универзитета у Београду и писац књиге "Балкан и Медитеран"(Културни трансфер и визуелна култура у средњовековно и рано модерно доба).

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

 

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво