Гост: др Дејан Сретеновић, историчар уметности

Лев Манович "Језик нових медија", CLIO. Превео са енглеског Александар Луј Тодоровић.

После дуго времена рада на тексту Лев Манович, у то време професор нових медија на неколико америчких и европских универзитета, објавио је 2001. године "Језик нових медија" у издању "МИТ преса", теоријско-филозофску књигу о новим технологијама, медијима и уметности, која је одмах постала део фундаменталне литературе за разумевање комуникационо-културолошких процеса савременог света, а аутор један од водећих теоретичара.

Манович је језик нових медија сагледавао у контексту класичних медија, сматрајући да се у свему новом налази део старог. Саму књигу, Манович отпочиње коментарима на кадрове из филма "Човек с кино камером" Дзиге Вертова, сматрајући да управо овај филм, на идејном нивоу, наговештава све оно што ће нове технологије донети, а што у то време није било на располагању аутору.

Налазећи порекло естетике нових медија у сликарству, фотографији, филму и телевизији, Манович разматра питања дигиталног стварања слика, интерфејса човека и рачунара, хипермедија, рачунарских игрица, компоновања, анимације, телеприсуства и виртуелних светова. При том, он се еклектички и виспрено позива на теорију филма, теорију књижевности и друштвену теорију.

Мановичева предност у односу на остале теоретичаре медија јесте његово образовање - студирао је теорију филма, историју уметности и теорију књижевности, али и компјутерске науке, а радио је као дизајнер, аниматор и програмер - дакле, нове технологије је могао да сагледа и изнутра и споља.

Гост Знакова биће др Дејан Сретеновић, који је 2001. године, а пре изласка књиге на енглеском језику, поједине делове објавио на српском под називом "Метамедији", у издању Центра за савремену уметност.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво