Екстремизам на левици и десници

Марија Ђорић и Мина Зиројевић

И у земљама са вишевековном демократском традицијом све је теже, ако није и немогуће, дати одговор на питање шта је десница а шта левицa. Политичка конфузија постала је глобални феномен.

Ако посматрамо историју обновљеног српског вишестраначја, од почетка деведесетих година прошлог века па до сада, потпуна конфузија око питања шта је левица а шта десница јавља се као константа. У традиционалној подели, наиме, десница се залаже за традиционалне вредности, за очување позиције моћи владајућих кругова, и национално је обојена. Левица се залаже за социјалну правду, за промене које условљавају напредак друштва и тежи ка интернационализму. У Србији се, међутим, појављују странке левице које пропагирају национализам, странке деснице које програм базирају на борби за социјалну правду, странке које се залажу за радикални капитализам а боре се против капиталиста...

Од класичних подела на лево, десно и центар остало је веома мало, али оно о чему се све више говори, на шта се у стручним аналитичарским круговима све више упозорава јесте пораст екстремизма и на левици и на десници.

Гошће у емисији: проф. др Марија Ђорић, из Института за политичке студије, и проф. др Мина Зиројевић, из Института за упоредно право.

Аутор: Душанка Петровић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво