Старење имунског система и вирусне инфекције

Саговорник: проф. др Јанко Николић-Жугић, Универзитет у Аризони (САД)

Разумевање процеса којима се функције и способности имунског система мењају са старењем и вишеструких утицаја вирусних инфекција на те процесе представљају једно од најзначајнијих подручја научних истраживања усмерених ка бољем разумевању људског организма, како у физиолошким условима, тако и у контексту различитих поремећаја и обољења. У поменутој области већ су увелико прикупљена драгоцена сазнања која постепено мењају нашу свеукупну слику о предусловима за будуће истраживачке напоре који би увећали могућности медицине на многим пољима.

Постојани напредак у разумевању односа између имунског система, вирусних инфекција и процеса старења могао би, заједно са напретком у другим областима, спровођењем мера превенције и поштовањем препорука о здравом начину живота, далекосежно увећати наше изгледе да и у одмаклом животном добу останемо крепки и активни.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Горан Ивковић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво