Прва жена са Запада на Тибету

Александра Давид-Неел

Францускиња Александра Давид-Неел, истраживач, анархиста, спиритуалиста, будиста и писац, прва је жена са Запада која је успела да уђе у тибетанску престоницу Ласу. Највећи део свог 101 годину дугог живота Александра Давид-Неел је провела на путовањима, бирајући дестинације које су за њене савременике биле недостижне.

Њена филозофија путовања заговарала је да се из једног места у друго увек ваља упутити најдужом стазом и да је за то најбоље одабрати најспорије превозно средство. Александра Давид-Неел је аутор више од 30 књига о источњачким религијама, филозофији и путовањима, од којих су најзначајније посвећене годинама проведеним на Тибету, током прве половине 20. века.

Данашњи Пут свиле води кроз животну причу Александре Давид-Неел, уз снимке са албума „Тибет: урлик снежног лава" Џефа Била, који је као основу музичког материјала користио аутентичне снимке певања тибетанских монаха.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

 

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво