Портрет једног краља-Милан Обреновић IV (1854-1901)

Гост емисије: историчар др Небојша Јовановић

"Милана Обреновића оспоравали су и кудили и савременици и историчари: због развода брака с краљицом Наталијом (1888), због "неурастеничних напада", и "чудних непредвидивих" владарских потеза, због тога што је наводно владар "коме се тачно не зна ни имена ни порекла", због тога што је "укидао и газио уставе по сто пута ", због љубавница и распусног, трошкаџијског живота ("коцкар као и његов отац"), због рата са Бугарима (1885), због "политичког рата" с радикалима, због окретања спољне политике од Русије према Аустроугарској (1878), због Тајне конвенције са Аустроугарском (наводно је обећао "да ће поклонити Србију Аустрији, а себи куршум у чело") 1881. године и још због много чега, али-занимљиво-нико до данас није оспорио велике и стварне резултате његове владавине. Наше војсковође у балканским (1912-1913) и Првом светском рату (1914-1918) нису криле чињеницу да је творац такве, славне и победничке српске војске био краљ Милан, а чак се и један елитни пук Дринске дивизије звао по њему. Још једна особеност заслужила је похвалу и савременика и историчара-да је био леп човек, а по некима и да је наш најлепши нововековни владар. Био је "стасит, лепих и правилних црта лица" и ватрених очију ("очи своје мајке кокете")"-из књиге данашњег госта Ризнице историчара Небојше Јовановића.

У овонедељној Ризници о животу и делу првог нововековног српског краља Милану Обреновићу говори историчар др Небојша Јовановић, аутор књиге: "Портрет једног краља", краљ Милана Обреновића IV (1854-1901).

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво