Феномен аутошовинизма

Аутошовинизам је специфична врста шовинизма коју могу поседовати појединац или група, а која се огледа у изразито негативним предрасудама, мржњи, презиру, нетолеранцији и агресивности према сопственој нацији.

Сматра се да је за ту склоност ка самоповређивању и самонегацији, великим делом крив комунизам. Реч је о наопаком систему вредности, који је, оно национално сматрао крајње непожељним и у којем је принцип самонегације и самокритике подразумевао брзи напредак у комунистичкој хијерархији.

Аутошовинисти сада воле да користе термин модерност уместо термина демократија. Модерно је поглед у будућност, нов поглед на свет.

Ипак, народ просто морате критиковати и указивати на његове мане и недостатке, нарочито ако се ваша реч чује и ако се до ње држи.

Али ко каже да онај ко критички суди о домаћим појавама, личностима и институцијама - не чини то у најбољој намери и у најбољем интересу своје државе и свог народа? И зар, онда, он таквим својим делањем, које често тражи много интелектуалног поштења и моралне храбрости, а понекад и велике личне жртве свесно ризикује да буде проказан као „аутошовиниста".

О феномену аутошовинизма и његовим историјским, културолошким и политичким коренима, о утицају који они што га заступају имају на српску политичку и културну сцену говоре : Зоран Ћирјаковић и Зоран Остојић.

Аутор Душанка Петровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво