Нинова награда

Марин Држић и савремена српска књижевна сцена

Нинова награда критике за роман године уручена је 66. пут.

Лауреат је Саша Илић за чију је књигу "Пас и контрабас" у издању Орфелина гласало троје чланова Ниновог жирија. Награда је славодобитнику уручена 27.1.2020. у Југословенској кинотеци. На овој вести бисмо могли да завршимо текст у случају да је све ишло својим током...

Нинова награда критике има свој идентитет али је овог пута њен статус коментарисан и због упитаности осамнаест српских писаца над компетенцијама Ниновог жирија приликом њиховог одлучивања. Како су бирани, по којим критеријумима - било је једно од тих питања. Уследио је и одговор председника Ниновог жирија Теофила Панчића у коме он између осталог каже - Корумпираност или некомпетентност жирија разлози су којима се правдају они који ниси награђени.

Шта ћемо, међутим, са поделом на људе "нахвао" и људе "назбиљ" који нам стигоше право из Марина Држића у речи обраћања лауреата на свечаности уручења награде? Да ли и тиме, поделом на лоше и добре, да тумачимо савремену српску књижевну сцену оличену у Ниновој награди?

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су главни и одговорни уредник Нин-а Милан Ћулибрк, књижевник Владимир Табашевић и теоретичар књижевности др Игор Перишић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво