In memoriam: проф. др Љиљана Богоева Седлар (1948-2020)

Изненадна смрт проф. др Љиљане Богоеве Седлар представља велики губитак за српску и светску критичку мисао и деловање.

Професорка Седлар је похађала гимназију у Вашингтону (САД) а током седамдесетих два пута је боравила на Универзитету Јејл, радећи на докторској дисертацији из америчке књижевности као Фулбрајтов стипендиста. На Катедри за англистику на Филозофском факултету у Нишу предавала је Романтизам, Викторијанску књижевност и америчку књижевност деветнаестог и двадесетог века, савремену америчку књижевност и Шекспира. Њеним залагањем отворене су катедре за многобројне предмете из области културологије, међу којима су и канадске и аустралијске студије. Од 1990. била је редовни професор и на Факултету драмских уметности у Београду, на катедри за теорију и историју. Предавала је на основним, мастерс и докторским студијама на Универзитетима у Београду, Нишу и Крагујевцу.

Била је омиљен и незабораван професор, велики борац за правду у свету, изванредан тумач Шекспира, англосаксонске књижевности, драмских уметности и филма као и цивилизацијских процеса и парадокса у којима моћ сједињена са институционалним знањем производи „првенствено жељени државни кадар, раније идеологије и апологете расизма и колонијализма, данас заговорнике експлоататорског новог поретка и англосаксонске НАТО демократије".

Професорка Љиљана Богоева Седлар била је изванредно значајан сарадник емисије „Атлантис" Радио Београда 2. У оквиру ове сарадње реализовни су циклуси емисија „Шекспир у, и Шекспир за 21.век", „Јеретици", као и многобројне емисије у којима је представљен рад и деловање многобројних уметника који су у суочавању са „огромном, бруталном и злоћудном империјалном машинеријом разоткривали њено право лице и пружали јој отпор".

О Љиљани Богоевој Седлар за емисију Контрапункт говоре проф. др Радмила Настић и проф др. Александар Петровић, а слушаоци ће бити у прилици да чују и одломке из емисија Атлантис и Контапункт у којима је била гост.

Аутор емсије је Биљана Ђоровић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво