Тридесет година рада Одбора за проучавање живота Рома

Основан као Комисија (октобра 1989. године), од 2015. Одбор за проучавање живота и обичаја Рома САНУ организовао је девет научних скупова и објавио исто толико зборника.

Иако је првим програмом из 1990. предвиђено да области интересовања буду историја, култура, традиционални начин живота и обичаји Рома, нису се могле избећи ни социјално-економске теме.

Први зборник „Развитак Рома у Југославији - проблеми и тенденције" објављен је 1992, а већ следеће године „Друштвене промене и положај Рома". Следили су зборници: „Цигани/Роми у прошлости и данас" (2000), „Друштвене науке о Ромима у Србији" (2007), „Промене идентитета, културе и језика Рома у условима планске социјално-економске интеграције"(2012), „Прилози Стратегији унапређења положаја Рома" (2014), „Становање Рома у Србији: стање и зазови" (2017), „Роми Србије у XXI веку" (2018) и „Очување, заштита и перспективе ромског језика у Србији" (2018).

Поводом три деценије рада Одбора за проучавање живота и обичаја Рома, САНУ је објавила истоимену монографију чији су аутори академик Тибор Варади и др Горан Башић.

Тим поводом гост Степеника је др Горан Башић.

Аутор и водитељ емисије: Светлана Јајић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво