Жан-Филип Рамо: „Дардан”

У поређењу са Рамоове три чувене трагедије („Иполит и Ариција”, „Кастор и Полукс” и „Зороастри”), лирска трагедија „Дардан” мало је позната данашњој публици.

Разлози за овакву судбину могу се разазнати само у документима из времена њиховог настанка. На премијери 1739. године „Дардан" једноставно није доживео успех који су имале три познате трагедије. Тадашња критика замерала је аутору на танушном Де ла Бријеровом либрету, крцатом, како су они то окарактерисали, „екстравагантним ситуацијама", али и тешкоћама при праћењу Рамоове музике.

То се превасходно односило на први чин, док су друга два, писана у старомодном, кохерентнијем маниру, била сразмерно добро прихваћена. Да би удовољио духу времена, а пре свега, практичној потреби уважавања међу музичким критичарима и публиком, Рамо је партитуру „Дардана" поједноставио, те је, у две варијанте, успешно била изведена 1744. и 1760. године.

У данашњем Аутограму слушаћемо свиту за лирску трагедију „Дардан" Жан-Филипа Рамоа, рађену по првобитној верзији из 1739. године. Чућете је на концертном снимку који је на оригиналним барокним инструментима остварио „Оркестар 18. века", под управом Франса Бригена.

 

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво