Контрапункт

Гости емисије "Контрапункт" су проф. др Гидеон Грајф и амбасадорка Министарства спољних послова др Љиљана Никшић.

Проф. др Гидеон Грајф аутор је веома значајне монографије „Јасеновац - Аушвиц Балкана, усташка империја окрутности". Монографија представља мултидисциплинарну студију у којој је први пут извршена упоредна анализа Аушвица и Јасеновца. Штампана је у Израелу на хебрејском, српском и енглеском језику, у импресивном формату (42 x 29 сантиметара), у пуном колору, на најфинијој кунстдрук хартији. Издавачи монографије су Институт за Холокауст „Шем олам" (Израел), Фондација за пројекте едукације о Холокаусту (Мајами, САД) и Академски колеџ Оно (Израел). Чланови уређивачког одбора су професори и историчари из Израела, САД, Норвешке, Италије и Јапана.

Проф. др Гидеон Грајф је историчар специјализован за период Холокауста, стручњак за Аушвиц и Зондеркомандо, главни историчар на Институту за образовање, документовање и истраживање о Холокаусту „Шем олам" у Израелу, главни историчар Удружења за образовне пројекте о Холокаусту у Мајамију (САД), а директор је и Међународне експертске групе ГХ7 против ревизионизма у историји. Године 1986. Грајф је интервјуисао 31 преживелог радника Зондеркоманда из Аушвица и на основу њихових сведочења написао књигу Плакали смо без суза, која је инспирисала јеврејско-мађарског редитеља Ласла Немеша да сними филм Саулов син, који је 2016. године награђен Оскаром.

Гидеон Грајф именован је недавно за председавајућег Међународне комисије за Сребреницу, коју је формирала Влада Републике Српске за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. Недавно је потписан и један од круцијалних докумената којим је институционализована сарадња проф. др Грајфа са надлежним институтима и другим научним установама на заштити културе сећања на заједничке жртве у НДХ и Јасеновцу у Другом светском рату.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво