Речено и прећутано

Моћ и "крем друштва"

Прошле су четири године откако је, тада премијер, данас председник Вучић констатовао да Влади, упркос евидентним резултатима, недостаје подршка најелитнијег дела друштва. Образложио је то неспремношћу да се погледа у будућност. Од тада смо имали „апел 100...", па „проглас 650...", и још штошта, али се ствари нису битно промениле.

Упорно опстајање затегнуте дистанце између такозване "елите моћи" и "елите духа" одсликава однос који је кроз историју често водио у тешке периоде нестабилности. С друге стране, складно функционисање елита хармонизује друштво и обећава просперитет. Проблем је, међутим, усклађивање система вредности и интереса елита са општим интересима заједнице.

Како се то постиже и каква је улога елите у креирању друштвене стварности за Речено и прећутано говоре професор Филозофског факултета Младен Лазић, аутор значајних студија о економској и политичкој елити у транзиционој Србији, и др Невен Цветићанин, који је недавно објавио књигу „Слепе улице историје", посвећену друштвеним елитама, континуитету и легитимитету.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво