Град

Архитекта Милутин Главички (1930-1987)

Ове године навршавају се три деценије од смрти архитекте Милутина Главичког - једног од аутора Регулационог плана Новог Београда из 1962. Тај план је урађен на основу две године старијег Плана централне зоне Новог Београда који је већ био скренуо пажњу на радну групу Урбанистичког завода у којој су поред Главичког били још и Леонид Ленарчић, Милосав Митић, Душан Миленковић и Урош Мартиновић. Реч је о херојској послератној генерацији урбаниста и планера - o генерацији која је дефинисала урбанизам и архитектуру новог града нове социјалистичке државе. У истраживању Јелице Јовановић наведено је да је Милутин Главички веома важна професинална личност за валоризацију наслеђа Новог Београда и модернистичке урбанизације генерално.

У Граду, о архитекти Милутину Главичком и урбанистичком и архитектонском значају Новог Београда, о духу времена и политичким и друштвеним приликама у другој половини прошлог века говоре архитекте Јелица Јовановић и Борислав Бата Стојков, а на архивским снимцима Љиљана Благојевић и Милутин Главички.

Аутори емисије су Снежана Ристић и Радоња Лепосавић.

Град Град

Autor:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво