Дан Радио Београда

Директан пренос свечаности којом се обележава 92. рођендан Радио Београда

Првог октобра 1924. године, из студија у згради у Кнез Михајловој улици, први пут је емитован програм радио-станице "Београд-Раковица" и овај дан означавамо као почетак радио-дифузије у Србији.

На данашњој свечаности биће уручене годишње награде "Златни микрофон" заслужним појединцима за вишегодишњи рад, стваралаштво, допринос квалитету и слушаности програма, као и студентске награде "Неда Деполо", које програм културе и уметности Радио Београд 2 већ једанаест година додељује за креативни допринос радио-изразу.

Добитници награде "Златни микрофон" су:

1. Младен Јагушт (Изузетно богата и плодна делатност на челу хора и симфонијског оркестра РТС, креација низа трајних снимака често премијерних, као и незаборавне интерпретације најзначајнијих вокално-инструменталних дела као што су снимци комплетног опуса Стевана Стојановића Мокрањца „РУКОВЕТИ, ЛИТУРГИЈА И ОПЕЛО". Током деценија рада маестро Јагушт постао је синоним етичких норми диригента, музичке ерудиције и извођачке перфекције.)

2. Ђорђе Марјановић (Један од најизвођенијих интерпретатора на програмима Радио Београда још од самих почетака па све до данашњих дана. Публици која му је била светиња даровао је 13 солистичких концерата, 43 снимљене плоче и преко хиљаду добротворних наступа. Добитник је бројних јавних награда и признања.)

3. Жељко Стефановић (Неформалну везу са Радио Београдом остварио је још као ђак у легендарној емисији „Вече уз радио". На Првом програму Радио Београда од пре 15 година преузима улогу уредника и водитеља култне емисије „Време спорта и разоноде". Најновији доказ Жељкових вансеријских способности је овогодишњи серијал специјалних емисија „Бразилијада" Радио Београда 1.)

4. Миља Милосављевић Матијевић (Уредница је емисије „Код два бела голуба" већ 34 године. Од почетних пола сата и тематике превасходно везане за историју Београда емисија „Код два бела голуба" је захваљујући уредничком знању и осећају Миље Милосављевић Матијевић с временом проширивала свој тематски оквир до радиофонског приказа готово целокупне националне баштине, заузимала све већу програмску сатницу и стицала све већи углед код слушалаца и стручне јавности из различитих области.)

5. Предраг Д. Стаменковић (У Радио Београду од 1982. године, Стаменковић се као аутор и као уредник истакао уређивањем специфичне серије „Радионица звука" која је Драмском програму Радио Београда донела велики број међународних и домаћих признања. Компоновао је већи број соло песама, хорских, камерних, оркестарских и вокално-инструменталних дела извођених у земљи и иностранству и снимљених делом за продукцију Радио Београда.)

Награде "Неда Деполо" добили су ове године студенти Факултета драмских уметности у Београду Тара Манић, Никола Лукић и Милан Богић.

Након директног преноса свечаности из Камене сале Радио Београда, Снежана Ристић ће у Студију 2 разговарати са добитницима, као и са председником овогодишњег жирија Миланом Влајчићем.

Водитељ програма је Ранко Стојиловић, а продуцент преноса Мила Николић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво