Спорови у култури

Сабори на ивици кича

Прочитамо ли најаву за 56. Драгачевски сабор трубача да ће то бити спој традиције и модерног, спој опанака и фармерица, трубе и хип-хопа, јелека и штикле, упитаћемо се, ипак, народски речено, где се денуше изворни облици стваралаштва. На који начин се раније испољавао дух народне културе, а шта је то ново време донело?

На 29. Сабору фрулаша у Прислоници код Чачка одржана је трибина под називом Сабор на ивици кича. У недоумици или пред дилемом шта заправо јесу народни дух и традиција, поставићемо и оваква питања: на који начин се изворно стваралаштво манифестује у савременом друштвеном контексту, какви су то модели који се успостављају и какви концепти произилазе из њих - да ли су прихватљиви? Уочавају се две равни, садашња и прошла, али се намеће и размишљање о континуитету и нужној повезаности са традиционалним.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су композитор Зоран Христић, етномузиколог и композитор Димитрије Големовић, а у разговор ће бити укључени Слободан Јоловић, председник Организационог одбора Сабора трубача у Гучи и Зоран Рајичић, председник Савета 29. Сабора фрулаша у Прислоници.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво