Премијера

Драма - Милорад Павић: Кревет за троје

У различитим херметичким традицијама Лилит је оличење жене посебног кова. У астрологији - она је ознака за алтернативну судбину човека. У грчкој митологији - Лилит има двојницу у Емпузи. Према јеврејској традицији - Лилит је прва жена Адамова.

Пошто је између ње и Адама дошло до неслагања због неравноправности (у постељи нарочито), Лилит га је напустила. Бог је послао три анђела да Лилит врате Адаму, који је много туговао за њом. Анђели су запретили Лилит да ће, ако се не врати мужу, њена деца, колико год их буде, бити побијена. Лилит се оглушила о овај налог и живела је с богом подземља Белијаалом, а после њега имала је и друге љубавнике, а њена деца су страдала. Можда је у миту о Атлантиђанима остао траг приче о ишчезлој деци Лилит и Адама. У сваком случају, човечанство је створено тек преко Адамовог потомства из другог брака, из брака са Евом. Између Лилит и Еве постојала је љубомора космичких размера. Ово је тема фарсе која је своју инсценацију до сада имала само у Москви.

Улоге тумаче: Јасмина Аврамовић (Лилит - Емпуза), Ирфан Менсур (Адам), Весна Станковић (Ева), Дубравко Јовановић (Снглф), Радослав Миленковић (Мајор Бејли), Миљана Марић (Прва девојчица), Нина Лазаревић (Друга девојчица), Зоран Ђорђевић (Слуга Пјотр, Старији полицајац и Анубис), Иван Пантовић (Млађи полицајац, Писар Тот) и Душица Мијатовић (Наратор)

Радио-адаптација: Владимир Б. Поповић
Лектор: Олга Бабић
Музички сарадник: Јелена Јеж
Тон мајстор: Дејан Ивановић
Редитељ: Милан Јелић
Уредник серије: Владимир Б. Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво