Музичка плетеница

Једна од најпопуларнијих варошких песама "Милкина кућа" требало је од свог настанка на сваки начин да затре траг који би упућивао на актере о којима пева, као и на самог аутора. Због тога се нису певале све њене строфе. Представљала је неку врсту забрањене песме и када је као таква прихваћена у народу требало је да остане само мутна и нејасна легенда. Човек који је испевао песму није смео да се бави књижевношћу, а још мање је било пожељно да се потписује испод својих творевина.

Њега је инспирисао младић који је неизмерно волео Милку, али му је судбина доделила улогу издајице свог рода, отпадника вере и војног бегунца који никада није био амнестиран и за којим потерница никада није престала да важи. 

СА СТАРОГ ГРАМОФОНА

С пролећа 1938. године Музичка управа Радио Београда обратилa се слушаоцима следећим прогласом, а повод су биле телефонске молбе упућене певачима. Те године активно је учествовала у радио програму и госпођа Нада Александровић Обрадовић па можемо само да претпоставимо да је и она примала одређене захтеве слушалаца. Ми ћемо је данас чути како интерпретира песму "Одби се бисер грана".

 

ПОРТЕРЕТ У МУЗИЧКОЈ ПЛЕТЕНИЦИ

"Исидор Бајић је био свима нама ИДЕАЛ. У њему смо ми гледали више биће, он је за нас био инкарнација неке мистичне лепоте, за којом смо чезнули, али коју још нисмо угледали; из његовог осмејка ведрог а можда и мало стилизованог, који памтим веома живо. Жуборио је за нас магични флуид музике коју смо обожавали и зато смо обожавали и њега Исидора Бајића". Др.Милоје Милојевић, композитор, негдашњи Бајићев ђак.

Радио Београд 1, 14.00

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво