Етника

Емисија је посвећена сећању на легенду тамбурашке музике, Јанику Балажа. Рођен је 23. децембра 1925. године у у Лукином Селу код Зрењанина. Одрастао је у Бечеју где је почео да свира виолину у локалној кафани у својој десетој години.

Касније је свирао у бенду Браћа козаци у околини Суботице и Хоргоша. Од 1948. до 1951. године радио је за Радио Титоград у Црној Гори, где је усавршио свирање тамбурице. Од 1951. радио је за Радио Нови Сад који је те године основан. Био је члан Великог тамбурашког оркестра. Проводио је ноћи свирајући са својом бендом од осам чланова по новосадским кафанама, нарочито на Петроварадинској тврђави. Током каријере одржао је концерте по читавом свету, укључујући 36 наступа у париској Олимпији. Добијао је више позива да се пресели у Сједињене америчке државе и Совјетски савез да ради као учитељ, али никада није хтео да напусти Нови Сад, где је и умро 1988. године. Јаника је учествовао у више документарних и представних филмова. Песме "Осам тамбураша с Петроварадина" и "Примаши", посвећене су њему.  

Емисија "Етника" прати све токове који су везани за музичку традицију народа са наших простора. Представља уметнике, извођаче, мелографе, етнологе и етномузикологе, који не дозвољавају да наша богата музичка баштина буде заборављена.

Уредник и водитељ Снежана Филиповић.

Радио Београд 1, 23:00. 

 

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво