Месо из лабораторије ускоро на тањирима!

Седам српских стартапа учествовало је у четворомесечном програму НИНЏА, у организацији Иницијативе Дигитална Србија и Јапанске агенције за међународну сарадњу. На самом завршетку пројекта млади предузетници имали су прилику да се представе домаћим и иностраним инвеститорима. Како је програм унапредио њихове вештине, које су највеће користи за њихово будуће пословање и какве су биле реакције инвеститора? Одговоре ћемо потражити од Неде Трифуновић из Иницијативе Дигитална Србија и Владимира Божовића, директора компаније ЗЕНХИРЕ.

Висока конзумација меса у индустријализованим земљама није само велики еколошки проблем, већ угрожава и сигурност глобалног снабдевања храном. То су разлози због којих се све чешће чују упозорења о потреби драстичног смањења његове потошње. Као део решења већ дуго се помиње месо из лабораторије. До скоро у домену научне фантастике- ускоро на тањирима! То проистиче из недавне објаве Америчке агенције за храну и лекове да је узорак пилећих прса, узгојен у лабораторији, сигуран за људску исхрану. О многим недоумицама и контроверзама које се овим поводом отварају разговараћемо са професором ветеринарске медицине др Миланом Балтићем.

У последњој деценији у свету је приметан пораст полно преносивих болести. Тај тренд није заобишао ни Србију, па Институт за јавно здравље "Батут" 2021. региструје 238 оболелих од сифилиса. То је , кажу, највиша стопа инциденције у протеклих 10 година. Који је разлог да је болест, која би требало да је искорењена, поново међу нама? Како препознати ризик, како се заштитити и кад је тренутак да се потражи лекарски савет? То су само некао од питања за нашег саговорника др Милана Бјекића, дерматовенеролога у Заводу за кожне и венеричне болести.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво