Читај ми!

Билчик и Немец у Београду

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и европски посредник за дијалог са Народном скупштином Матјаж Немец разговарали су у Скупштини Србије са представницима свих посланичких група, а претходно и са председником парламента Владимиром Орлићем. Билчик и Немец ускоро ће се састати са премијерком Аном Брнабић, а током поподнева и са председником Александром Вучићем.

Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је званичан став Србије о француско-немачком предлогу за решавање косовског питања веома јасан и одговоран, а то је да се дијалог настави, да Србија учествује у њему и да о свему треба разговарати на основама тог плана. Навео је да је председник Вучић јасно изнео шта су црвене линије, односно да је за Београд неприхватљиво чланство Косова у Уједињеним нацијама.

Обележава се Међународни дан сећања на жртве Холокауста у спомен на дан када је 1945-те године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи током Другог светског рата. У том логору убијено је милион и по људи, већином Јевреја. У Србији је државна церемонија одржана код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, на Старом сајмишту, месту некадашњег концентрационог логора.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да злочини које неонацисти спроводе над цивилима у Украјини говоре о томе да су они заборавили лекције из историје. Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста и 78-ме годишњице од када је Црвена армија ослободила затворенике из концентрационог логора Аушвиц, Путин је навео да се руски
војници и данас јуначки боре против таквог зла.

У Украјини се најтеже борбе и даље воде на истоку. Русија је саопштила да амерички председник Џозеф Бајден има кључ за окончање сукоба у Украјини, али да до сада није био вољан да то искористи. Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да ће та земља уложити вето на санкције Европске уније Русији које би се односиле на нуклеарну енергију.

У наредних седам дана гориво на пумпама у Србији биће скупље. Нова цена литра дизела је 200 динара, а бензина 170. Дизел је поскупео два динара, а бензин три динара. Поскупљење је последица повећања цене сирове нафте. Барел је скупљи од 88 долара.

У Влади Србије уручене су Светосавске награде. Награду је добило 34 појединца и институција. министар просвете Бранко Ружић поручио је да живот и дело највећег просветитеља Светог Саве потврђује моћ и снагу образовања и значај залагања и рада на добробит садашњих и будућих генерација. Светосавска академија под називом "Ризница Србије" биће одржана у Ем-Те-Ес дворани у Београду од 20 часова. Пренос је на Другом програму Ер-ТЕ-Ес-а.

Новак Ђоковић пласирао се у финале Аустралијан опена у Мелбурну пошто је савладао америчког тенисера Томија Пола са 3:0, по сетовима 7:5, 6:1, 6:2. Новак ће у финалу играти против Грка Стефаноса Циципаса, који је победио Руса Карена Хачанова са 3:1.

Кошаркаши Црвене звезде и Партизана састаће се у 21-ом колу Евролиге. Домаћин је Црвена звезда. Утакмица у дворани Александар Николић почиње у 19 часова.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Тина Амић и Ненад Селаковић.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво